Arch Linux

Please read this before reporting a bug:
https://wiki.archlinux.org/title/Bug_reporting_guidelines

Do NOT report bugs when a package is just outdated, or it is in the AUR. Use the 'flag out of date' link on the package page, or the Mailing List.

REPEAT: Do NOT report bugs for outdated packages!
Tasklist

FS#63917 - [linux] 5.3(.1) suspend/resume broken

Attached to Project: Arch Linux
Opened by Peter Fern (pdf) - Wednesday, 25 September 2019, 08:27 GMT
Last edited by freswa (frederik) - Friday, 21 February 2020, 21:50 GMT
Task Type Bug Report
Category Packages: Core
Status Closed
Assigned To No-one
Architecture All
Severity High
Priority Normal
Reported Version
Due in Version Undecided
Due Date Undecided
Percent Complete 100%
Votes 1
Private No

Details

Description:
After upgrading to linux-5.3.arch1-1 I noticed that S3 suspend would fail to complete, leaving the system powered on, with a blank VT and a flashing cursor in the top-left of the screen. Upon upgrading to linux-5.3.1.arch1-1 suspend now proceeds as expected, however now upon resume the same thing occurs - blank VT with flashing cursor in the top-left of the screen, and the system fails to resume. There is absolutely nothing in the system logs - the logs go straight from "kernel: PM: suspend entry (deep)" to "-- Reboot --", as the only way I can get back into the system is to hard power cycle it.

The 5.2 and prior kernel series worked fine, up to and including linux-5.2.14.arch2-1.

Additional info:
* packages: linux-5.3.1.arch1-1 ; nvidia-435.21-7 ; systemd-243.51-1
* hardware: MSI GS65 Stealth

Steps to reproduce:
- Boot with these software(/hardware?) versions
- Enter suspend
- Resume from suspend
This task depends upon

Closed by  freswa (frederik)
Friday, 21 February 2020, 21:50 GMT
Reason for closing:  None
Additional comments about closing:  This seems pretty stalled to me. If it's still an issue. Please fill a re-open request. Thank you :)
Comment by Jonas Schievink (jschievink) - Wednesday, 09 October 2019, 18:49 GMT
Can confirm that suspend doesn't resume properly (screen does not turn on at all for me, numlock LED doesn't toggle). It does not happen every time.

I've reproduced this on 5.3.x kernels up to 5.3.4. This is with AMD graphics and an i7-4790K.

Loading...