Arch Linux

Please read this before reporting a bug:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Reporting_Bug_Guidelines

Do NOT report bugs when a package is just outdated, or it is in Unsupported. Use the 'flag out of date' link on the package page, or the Mailing List.

REPEAT: Do NOT report bugs for outdated packages!
Tasklist

FS#63261 - Display refusing to work after Linux 5.2.x kernel update

Attached to Project: Arch Linux
Opened by Timothy Lillian (Tlopfest) - Tuesday, 23 July 2019, 15:20 GMT
Task Type Bug Report
Category Kernel
Status Unconfirmed
Assigned To No-one
Architecture All
Severity Critical
Priority Normal
Reported Version
Due in Version Undecided
Due Date Undecided
Percent Complete 0%
Votes 0
Private No

Details

Description:
Essentially, after having updated Arch to version 5.2.x, I cannot use the screen on my laptop anymore. It does a normal bootup, but then refuses to show anything after everything loads.
Most things work after downgrading to 5.1.9 however.
My setup of Arch does not initially go to an x-server, or even connect to wifi. It boots directly to terminal and I go from there.

Additional info:
* archlinux 5.2.x, linux-headers 5.2.x
* Will be happy to provide logs if told how to get either journal or latest log from the system via mounting or LiveUSB as a file or copyable text
* Laptop is Alienware 15 R3, Nvidia card installed, using bumblebee (started after getting to x-server) to access GPU.

Steps to reproduce:
Boot Arch after 5.2.x straight to terminal.
This task depends upon

2019-07-24: A task closure has been requested. Reason for request: Is not as severe as originally thought. I just had to add the "nomodeset" kernel parameter and it boots up like normal (albeit with more scrunched in graphics). Still an issue to look into though later down the line.
Comment by loqs (loqs) - Tuesday, 23 July 2019, 15:50 GMT
 FS#63159  ?
Comment by Kochi (pelopor) - Wednesday, 24 July 2019, 14:07 GMT
Just stay with kernel 5.1.x for the moment. It looks like an upstream bug.
Comment by Eetu Närhi (rargh) - Wednesday, 07 August 2019, 20:06 GMT
Similar issues here with a HP Z Book 15 g3, Intel integrated graphics, from 5.2.x on. Screen freezes for a few seconds and runs for a few seconds sporadically. External display works normally. Logs don't show anything abnormal.
Comment by loqs (loqs) - Wednesday, 07 August 2019, 21:59 GMT
@pelopor and @rargh you both tried the workaround or patch from  FS#63159  and found this was a separate issue?
Comment by Timothy Lillian (Tlopfest) - Wednesday, 07 August 2019, 22:17 GMT
I did not notice that bug report earlier, but the workaround works @loqs. Sorry for wasting everyone's time with this.
Comment by Eetu Närhi (rargh) - Thursday, 08 August 2019, 14:25 GMT
Missed that report too since my problem seemed slightly different, but yes the 'i915.enable_psr=0' workaround works for me too. Sorry about that!
Comment by Valera (khvalera) - Tuesday, 13 August 2019, 08:13 GMT
I confirm the problem !!! After updating, at the entrance to xfce4 the screen goes blank and the devices fall off. When you turn off visual effects in xfce4, everything works. I had to install linux-lts. The problem is observed on AMD Ryzen 3.

Loading...