Arch Linux

Please read this before reporting a bug:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Reporting_Bug_Guidelines

Do NOT report bugs when a package is just outdated, or it is in the AUR. Use the 'flag out of date' link on the package page, or the Mailing List.

REPEAT: Do NOT report bugs for outdated packages!
Tasklist

FS#43564 - [kate] [kwrite] Checking Spelling doesn't works.

Attached to Project: Arch Linux
Opened by Héctor Vicente Sales LLamas (hectorsales) - Sunday, 25 January 2015, 07:43 GMT
Last edited by Antonio Rojas (arojas) - Friday, 27 November 2015, 07:50 GMT
Task Type Bug Report
Category Upstream Bugs
Status Closed
Assigned To Antonio Rojas (arojas)
Felix Yan (felixonmars)
Architecture All
Severity Low
Priority Normal
Reported Version
Due in Version Undecided
Due Date Undecided
Percent Complete 100%
Votes 2
Private No

Details

Description:

Hi, yesterday i have update some apps (Kate, Kwrite along with others ..) on KDE4, i think this applications were move to the kf5 builds. Well ... i have noticed that Kwrite and Kate Automatic Spell Checking doesn't works.( Menu-->Tools-->Automatic Spell Checking). I have also enable on Kate: Menu -->Preferences-->Edition-->Check Spelling-->Automatic Spell Checking enabled by default.

http://s273.photobucket.com/user/hectorsales/media/Sin%20tiacutetulo%20-%20mdash%20Kate_003_zpsrukaqzip.jpg.html

Additional info:

* package version(s)

-kate

extra/kate 14.12.1-2 (kde kdesdk) [installed]
Advanced Text Editor
extra/katepart4 4.14.3-2 [installed]

-Kwrite

extra/kwrite 14.12.1-2 (kde kdebase) [installed]
Text Editor
extra/kwrited 5.1.2-1 (plasma-next)
Kwrited

-Spanish Dictionary

extra/aspell-es 1.11-6 [installed]
Spanish dictionary for aspell


* config and/or log files etc.

- My locale:


LANG=es_ES.UTF-8
LC_CTYPE="es_ES.UTF-8"
LC_NUMERIC="es_ES.UTF-8"
LC_TIME="es_ES.UTF-8"
LC_COLLATE=es_ES.UTF-8
LC_MONETARY="es_ES.UTF-8"
LC_MESSAGES="es_ES.UTF-8"
LC_PAPER="es_ES.UTF-8"
LC_NAME="es_ES.UTF-8"
LC_ADDRESS="es_ES.UTF-8"
LC_TELEPHONE="es_ES.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="es_ES.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="es_ES.UTF-8"
LC_ALL=

Steps to reproduce:

Input a text plain on Kate and Kwrite and the option Automatic Spell Checking doesn't works.

Regards.
This task depends upon

Closed by  Antonio Rojas (arojas)
Friday, 27 November 2015, 07:50 GMT
Reason for closing:  No response
Comment by Antonio Rojas (arojas) - Sunday, 25 January 2015, 08:39 GMT
It works here with hunspell, but not with aspell
Comment by Héctor Vicente Sales LLamas (hectorsales) - Sunday, 25 January 2015, 11:14 GMT
Thanks for your reply Antonio, I also have installed hunspell and hunspell-es .. but not result. Curiously Kmail Spell Checking works fine. I try delete config files(~/.) and reinstall kate and kwrite but not result. Now i have installed aspell, aspell-es, hunspell, hunspell-es (required by libreoffice-fresh). Before the update Spell Checking on kate and kwrite works fine ..


Thanks.
Comment by Alexander Kaltsas (firewalker) - Sunday, 25 January 2015, 21:27 GMT
I can confirm it. Output from the console. It seems the majority of KDE5 applications are broken and not ready for an everyday usage desktop system.

katepart:
katepart:
katepart: new range: [ (0, 0) -> (1, 0) ]
katepart: old range: [ (0, 0) -> (0, 0) ]
katepart: [ (1, 0) -> (1, 0) ]
katepart: [ (0, 0) -> (0, 11) ]
katepart: KTextEditor::DocumentPrivate(0x961d400) [ (0, 0) -> (0, 10) ]
katepart: KTextEditor::DocumentPrivate(0x961d400) [ (0, 0) -> (0, 10) ] "en_US"
katepart: added [ (0, 0) -> (0, 10) ] "en_US" to the queue, which has a length of 1
katepart:
katepart: erasing range QPair([(0, 0) -> (0, 10) ] , "en_US" )
katepart: added [ (0, 0) -> (1, 0) ]
katepart: exited as there is nothing to do
katepart: KTextEditor::DocumentPrivate(0x961d400) [ (0, 0) -> (1, 0) ]
katepart: [ (0, 0) -> (1, 0) ]
katepart: KTextEditor::DocumentPrivate(0x961d400) [ (0, 0) -> (0, 10) ]
katepart: KTextEditor::DocumentPrivate(0x961d400) [ (0, 0) -> (0, 10) ] "en_US"
katepart: added [ (0, 0) -> (0, 10) ] "en_US" to the queue, which has a length of 1
katepart: for the range [ (0, 0) -> (0, 10) ]
katepart: [ (0, 0) -> (0, 10) ]
katepart: next spell checking "dictioarri"
SpellerPlugin *HunspellClient::createSpeller(const QString &language) ; "en_US"
HunspellDict::HunspellDict( const QString& lang ): "en_US"
dddddd 0xae0ec90
SpellerPlugin *HunspellClient::createSpeller(const QString &language) ; "en_US"
HunspellDict::HunspellDict( const QString& lang ): "en_US"
dddddd 0xae16470
SpellerPlugin *HunspellClient::createSpeller(const QString &language) ; "en_US"
HunspellDict::HunspellDict( const QString& lang ): "en_US"
dddddd 0xae16308
SpellerPlugin *HunspellClient::createSpeller(const QString &language) ; "en_US"
HunspellDict::HunspellDict( const QString& lang ): "en_US"
dddddd 0x9f77660
SpellerPlugin *HunspellClient::createSpeller(const QString &language) ; "en_US"
HunspellDict::HunspellDict( const QString& lang ): "en_US"
dddddd 0xae161b8
SpellerPlugin *HunspellClient::createSpeller(const QString &language) ; "en_US"
HunspellDict::HunspellDict( const QString& lang ): "en_US"
dddddd 0x9f77f50
katepart: on-the-fly spell check done, queue length 0
Comment by Alexander Kaltsas (firewalker) - Monday, 26 January 2015, 08:52 GMT Comment by Nathan Baker (nathanb) - Thursday, 16 April 2015, 19:16 GMT
From the upstream bug it sounds like there's a workaround in place with a proper fix coming soon.
Comment by Antonio Rojas (arojas) - Friday, 20 November 2015, 20:59 GMT
Is this still an issue with KF 5.16?

Loading...